7 \({1 \over {12}}\) % of 2400 = \({85 \over {12}}\) % of 2400

= \({85 \over {12*100}}\) * 2400 = 170. Hence (a).

= \({85 \over {12*100}}\) * 2400 = 170. Hence (a).

20% of 850 = 170

25% of 700 = 175

18% of 900 = 162

20% of 750 = 150. Hence (b).

25% of 700 = 175

18% of 900 = 162

20% of 750 = 150. Hence (b).

Total number of passengers in Bus = 60

16.66% are children = \({1 \over {6}}\) * 60 = 10

Number of male passengers in the Bus are 50% more than the female passengers

M = 1.5F = 50

\({M \over {F}}\) = \({3 \over {2}}\) = 50

3x + 2x = 50 à x =10

Number of male passengers = 3x à 30 . Hence (d).

16.66% are children = \({1 \over {6}}\) * 60 = 10

Number of male passengers in the Bus are 50% more than the female passengers

Number of male passengers = 3x à 30 . Hence (d).

Sam’ s monthly income = Rs.70, 000

The monthly expenses are 35%, 18% and 10%.

(35 + 18 + 10)% of 70000 = 63% of 70000

= \({63 \over {100}}\) * 70000

= Rs.44 , 100

Savings = Income – Expenditure

= 70000 – 44100 = Rs.25 , 900 . Hence (c).

The monthly expenses are 35%, 18% and 10%.

= \({63 \over {100}}\) * 70000

= Rs.44 , 100

Savings = Income – Expenditure

= 70000 – 44100 = Rs.25 , 900 . Hence (c).

A number is reduced by 15% of its present value is 612. What was \({2 \over {3}}\)^{rd} of its original value?

Let the original value be x. And it’s reduced by 15% 85% of x= 612 à x = 720 \({2 \over {3}}\)^{rd} of 720 = 480 Hence (b).

Population of city = 190000 * \({90 \over {100}}\) * \({116 \over {100}}\)

= 198360 . Hence (c).

= 198360 . Hence (c).

What percentages of numbers between 1 and 95 both exclusive have 3 or 7 in the unit digit?(approximately)

Numbers between 1 and 95 both exclusive have 3 or 7 in the unit digit are 13, 17, 23, 27, …93 à 17 such numbers Percentage = \({17 \over {93}}\) * 100 = 18%. Hence (b).

Let the maximum marks in Machines be n.

Pass mark = 26% of n + 23 = 38% of n – 49

12% of n = 72

n = 600. Hence (c).

Pass mark = 26% of n + 23 = 38% of n – 49

12% of n = 72

n = 600. Hence (c).

Let us assume the number is 100

Initial value = 100 * 4 = 400

Final value = 100/4 = 25

% change = \({400-25 \over {400}}\) * 100 = 93.75% . Hence (d).

Initial value = 100 * 4 = 400

Final value = 100/4 = 25

% change = \({400-25 \over {400}}\) * 100 = 93.75% . Hence (d).

Let the initial price of Refined oil be Rs.100

Price increased by 14.28% = Rs.114.28

After increase the quantity of Refined oil bought for Rs.100 = \({1 \over {114.28}}\) * 100 = \({7 \over {8}}\)

% Reduction in consumption = 1 - \({7 \over {8}}\) * 100 = 12.5%. Hence (a).

Price increased by 14.28% = Rs.114.28

After increase the quantity of Refined oil bought for Rs.100 = \({1 \over {114.28}}\) * 100 = \({7 \over {8}}\)

% Reduction in consumption = 1 - \({7 \over {8}}\) * 100 = 12.5%. Hence (a).

Ratio of Boys and Girls in 2016 = 8: 9

Let the strength of Boys and Girls in 2016 be 8x and 9x.

Boys strength in 2017 = 8x * \({110 \over {100}}\)

Girls strength in 2017 = 9 x * \({82 \over {100}}\)

Total strength in 2017 = 8x * \({110 \over {100}}\) + 9x * \({82 \over {100}}\) = 6472

x = 400

Boys strength in 2017 = 8* 400 * \({110 \over {100}}\) = 3520. Hence (d).

Let the strength of Boys and Girls in 2016 be 8x and 9x.

Boys strength in 2017 = 8x * \({110 \over {100}}\)

Girls strength in 2017 = 9 x * \({82 \over {100}}\)

Total strength in 2017 = 8x * \({110 \over {100}}\) + 9x * \({82 \over {100}}\) = 6472

x = 400

Boys strength in 2017 = 8* 400 * \({110 \over {100}}\) = 3520. Hence (d).

A vendor sells 60% of the Mangoes and discards 25% of the remaining Mangoes. Next day, he sells 16.66% of the remaining, and discards 40%. On the third day, he sells only 5 Mangoes and 3 discarded. On the fourth day he discards the rest. Find the percentage of the discarded Mangoes.

Let the number of Mangoe s initially with the vendor be 100. Mango es sold on the fi rst day = 60% = 60 Mango es Mango es discarded = \({25 \over {100}}\) * 40 = 10 Mango es. ∴ Mango es left at the end of the day = 100 – (60 + 10) = 30 On the second day, Mangoes sold = 30 * \({1 \over {6}}\) = 5 and Mangoes discarded = \({40 \over {100}}\) * 25 = 10 ∴ Mango es l eft at the end of second day = 30 – (5 + 10) = 15 On the third day, Mangoes sold = 5 and Mangoes discarded = 3 ∴ Mango es l eft at the end of third day = 15 – (5 + 3) = 7 On the fourth day, he discards the rest ∴ Total number of discarded Mangoes = 10 + 10 + 3 + 7 = 30 Mango es Percentage of the Mango es discarded = \({30 \over {100}}\) *100 = 30 %. Hence (c).

Total number of votes = 14000

Invalid votes = 25% of 14000 = 3500

Then, valid votes = 14000 – 3500 = 10500

Votes received by first Politician = 36% of the total valid votes

Votes received by second Politician = 64 % of the total valid votes

D ifference between votes of two politicians = (64-36)% of the total valid votes

= 28% of the total valid votes

= 28% of 10500

= 2940 Hence (a).

Invalid votes = 25% of 14000 = 3500

Then, valid votes = 14000 – 3500 = 10500

Votes received by first Politician = 36% of the total valid votes

Votes received by second Politician = 64 % of the total valid votes

D ifference between votes of two politicians = (64-36)% of the total valid votes

= 28% of the total valid votes

= 28% of 10500

= 2940 Hence (a).

Let the bill amount of a Shirt be Rs.x

SP of the Shirt with single discount 30%= x * \({70 \over {100}}\)

SP of the Shirt with succe s sive discount 30%= x * \(({80 \over {100}}\) ) * \(({85 \over {100}}\) )

x * \({70 \over {100}}\) - x * \(({80 \over {100}}\) ) * \(({85 \over {100}}\) ) = 65

x = Rs.3250 . Hence (b).

SP of the Shirt with single discount 30%= x * \({70 \over {100}}\)

SP of the Shirt with succe s sive discount 30%= x * \(({80 \over {100}}\) ) * \(({85 \over {100}}\) )

x * \({70 \over {100}}\) - x * \(({80 \over {100}}\) ) * \(({85 \over {100}}\) ) = 65

N umber of c haracters in one line = 70

Number o f characters in one sheet = Number of lines * Number of characters per line = 40 * 70 = 2800

T otal number of characters = N umber of sheets * Number of characters in one sheet = 25 * 2800 = 70000

If the P roject report is retyped, New sheets have 75 lines, with 8 0 characters per line

Number of characters in one sheet = 75 * 8 0

Number of pages required be x.

x * 75 * 80 = 70000 à x = 12 pages

Percentage reduction = \({25-12 \over {25}}\) = 52% . Hence (d).

Number o f characters in one sheet = Number of lines * Number of characters per line = 40 * 70 = 2800

T otal number of characters = N umber of sheets * Number of characters in one sheet = 25 * 2800 = 70000

If the P roject report is retyped, New sheets have 75 lines, with 8 0 characters per line

Number of characters in one sheet = 75 * 8 0

Number of pages required be x.

x * 75 * 80 = 70000 à x = 12 pages

Percentage reduction = \({25-12 \over {25}}\) = 52% . Hence (d).